Welkom!  

Wij zijn de Zeeuwsche Bierbroeders

Ons team bestaat uit vier bierbroeders: Robert Jan, Raijmond, Ralph & Pascal. Onze hobby is bier brouwen met elkaar. Ons doel? Het meest bourgondische speciaal biertje van Middelburg op de markt brengen. Ons tweede doel? Veel ander (speciaal) bieren proeven.


Raijmond – [taak]

Ik ben Raijmond de Jager, de 2e in de rij vanaf links gezien en woonachtig in Middelburg. Over het algemeen heb ik een prima humeur en mijn motto is dan ook: “pluk de dag”. Van beroep ben ik Service monteur van vooral horecakeukens en daarnaast ben ik hobby-brouwer. Na jarenlang heel veel proeven, is het bier brouwen de laatste jaren een echte passie geworden. Tijdens het brouwen sta ik graag aan de ketel en geniet ik van de geuren en kleuren van het bier in wording. Zelf ben ik vaak bescheiden, maar volgens mijn brouwmaten is mijn rol in het brouwproces niet te onderschatten. Ik probeer mijn technische kennis en inzichten toe te voegen en steek mjin handen uit waar het nodig is. Of er nu geschroot, gebrouwen of gebotteld wordt, ik geniet van onze brouwavonden.

Op deze brouw- en bottelavonden staat er altijd een passend stukje muziek aan. Coldplay vind ik persoonlijk de beste Band. Het zou mooi zijn als die Chris Martin nog eens aan onze bar zou zitten.  Als er niet gebrouwen of gebotteld wordt, hou ik van een potje tennis of kijk ik voetbal op TV. Daarnaast pak ik graag een terrasje of een cafeetje in mijn vrije tijd.

Ik hoop met het brouwen van ons bier te bereiken, dat we een mooi scala van bieren ontwikkelen, waar iedereen van mag meegenieten. 

Zelf vind ik bijvoorbeeld Westmalle, Filou en Averbode echte toppers. Het zou mooi zijn als wij een bier van dat niveau konden brouwen.

Mijn persoonlijke hoogtepunt met onze brouwgroep was toch wel het proeven van het resultaat van ons allereerste eigen gebrouwen biertje. We gaven dit de naam: “Broeders Amber”. 

“Quote” 

Pascal – [taak]

Mijn naam is Pascal Swart, een geboren en getogen Amsterdammer. Ik woon sinds 1996 in Nieuw en Sint Joosland, vlakbij Middelburg, samen met mijn vrouw Ingrid. Zij kwam op het idee om de schuur deels om te bouwen tot brouwerij/café, wat wij uiteraard een top idee vonden. In het dagelijks leven ben ik filiaalmanager bij de Aldi en ik doe dit met hart en ziel. Volgens mijn mede broeders ben ik beter in praten dan in doen, dus wie ben ik om mij daar niet aan te houden.

Als we in de bar/brouwerij bezig zijn ben ik meestal de waterdrager, de flessendopper en de cateraar. Oh ja, ook brouwmaat Ralph een beetje sarren ben ik heel goed in, maar dat is jammer genoeg wederzijds.

Naast het brouwen ben ik ook druk met darten in wedstrijdverband en ook hierbij vloeien de biertjes rijkelijk. Mijn echte favorieten zijn Karmeliet en Averbode, al moet ik zeggen dat ik elke tripel wel kan waarderen (en de blondjes, dubbels en de rest eigenlijk ook wel).

Wat ik wil bereiken met onze eigen biertjes, is de mensen laten proeven wat we kunnen en natuurlijk hele gezellige avonden hebben met elkaar. Mochten we er mee uit de kosten kunnen komen, dan zou dat leuk zijn, maar dat is voor mij niet de hoofdzaak.

Wat de mensen niet van mij weten, is dat ik tot een jaar of 22 bier eigenlijk niet lekker vond. Dat zou je nu niet meer zeggen, maar dat geheel terzijde.

Mijn motto in het leven is: ’blijf kalm en laat je niet gek maken’. Dit lukt aardig moet ik zeggen.

Als ik mag kiezen met wie ik nog een biertje zou willen drinken, zou dat Andre Hazes senior zijn, maar dat kan jammer genoeg niet meer. Ik heb dat ooit eens mogen doen en geloof me, dat was een wereldavond. Een biertje met darter Gary Anderson lijkt me ook gezellig.

Echt favoriete kroegmuziek heb ik niet, maar hoe meer bier er in zit, hoe mooier de meezingers klinken. Tot slot hoop ik dat we met de broeders nog heel lang samen kunnen brouwen en plezier kunnen maken.

Robert Jan

Welkom op mijn profiel bierliefhebber! Mijn naam is Robert Jan Drost (Bierbroedertje Robert). Ik ben de kleinste brouwer van het stelletje, maar met de grootste en smerigste babbel. Hoe gekker hoe beter.

Ik ben de 30 inmiddels ruim gepasseerd en derhalve dus ook overgestapt van pils naar voornamelijk echt bier drinken. Zeg maar gerust de volwassenere manier van het nuttigen van ons gerstenat! Toch kap ik ook met veel plezier een blikje Veltins achterover, vlak voordat ik met de andere broeders naar huis ga.

Woonachtig in de mooiste stad van het Zuidwesten en op korte afstand van onze brouwerijschuur is een gezond potje fietsen naar de brouwerij een prettige afwisseling van mijn dagelijkse werkzaamheden als kruidenier.

Ik ben gelukkig getrouwd met Lian, die eveneens te porren is voor een goed biertje! Zij is diegene geweest, die ons in 2019 een zetje gaf, om naast bier te drinken ook eens zelf een biertje te gaan maken. En dat hebben we geweten!!

Wellicht heeft het geholpen dat mijn grootouders in Portugal, zelf op een ambachtelijke manier wijn produceerden. Ik hielp hen als kind vaak mee. Een stukje voorliefde voor potten en pannen is bovendien door mijn ouders ingebakken. En voilà, de brouwketel deed zijn intrede in mijn leven! Wat een geweldige ervaring is dat. Met de bierbroeders onder elkaar, maar zeker ook het hele brouwproces. Proost!!

Ralph

Mijn naam is Ralph Veerhoek. Man met baard. Geboren en getogen in Middelburg, de mooiste stad van Nederland. In het dagelijks leven ben ik actief als investeringsmanager voor innovatieve en groeiende Zeeuwse bedrijven en zo probeer ik mijn steentje bij te dragen aan de lokale samenleving. Dat doe ik bij Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland. Een deel van de week zorg ik in co-ouderschap voor mijn tiener-kids en daarnaast breng ik graag veel tijd door met mijn lieve vriendin Bonnie.

Na jarenlang fanatiek te hebben gevoetbald (inclusief derde helft), zit ik tegenwoordig graag op de mountainbike en sta ik zo nu en dan op het ijs. Ook lange afstanden wandelen door bergen en bossen doe ik graag. Heerlijk in de natuur zijn, zorgt voor geestelijke ontspanning en inspiratie.

Lekker biertjes drinken met vrienden was voor mij al jaren een uiterst plezierige bezigheid, die de laatste 10 jaar steeds meer uitgroeide tot een voorliefde voor ambachtelijk gebrouwen “speciaal bier”. En wat is er nu leuker dan met een groepje vrienden je eigen biertje te brouwen?? Stevige tripels en quadrupels, maar ook mildere IPA’s vallen bij mij in de smaak, waarbij Averbode, Malheur, Straffe Hendrik en de Tripel d’Anvers mij momenteel zeer kunnen bekoren. Zolang je op pad bent met fijne vrienden, dan smaakt het gerstenat overal.

Mijn rol in ons brouwgezelschap wijkt niet zo veel af van die van de andere broeders. We zijn allen redelijk allround. Ik ontferm mij wel over het tijdig openen van een passend biertje gedurende het proces. Dit om het helder kunnen nadenken bij de mannen te stimuleren. Het predikaat “grootste praatjesmaker” gaat toch echt naar onze grote brouwvriend Pascal, maar volgens mij volg ik hem op de voet.

Mijn muzieksmaak wijkt toch wel een beetje af van dat van de andere bierbroeders. Van Nederlandstalige feestnummers of Top 40 shit, raak ik echt aan de dunne. Geef mij maar Metal en dan liefst van de stevige soort. Ik kan genieten van Five Finger Death Punch, Volbeat en In Flames of een oude plaat van Slayer of Metallica. Een dag niet gerockt is verdorie een dag niet geleefd!!!